Efterår

Efterår i Haven

Prydhaven
Græsplænen
Køkkenhaven
Drivhuset
Tips
Prydhaven

Dahlia (Geoginer)
Der er meget der stadig blomstre så der kan stadig hentes en køn buket ind til stuen.Der kan nu komme enkelte nætter med frost, så man kan dække Dahlia (Geoginer) med f. eks fiberdug.

Chrysantemum
(ofte kaldes Vinterasters) kan tåle let frost, skulle det ske at let frost overrasker kan man her overbruse dem med koldt vand tidligt om morgenen inden temperaturen eller solen kommer og tø’er dem.

Fuchsia
sættes til vinteropbevaring et frostfrit og tørt sted,gerne ved ca. 5 plusgrader, alle blade , blomster og tynde grene skal fjernes så kun de kraftigste grene der ønskes bevaret til næste år skal bibeholdes, er disse meget store kan disse klippes tilbage næsten til basis. (det er det stykke der er vokset ud i løbet af sommeren).

Lantana – Datura – Passionsblomst
som hører til de andre træagtige planter skal også ind ikke bare et frostfrit sted, de vil helst have en temp. på ikke under 10 plusgrader.De kan ikke lide at blive klippet for kraftigt tilbage.

Blomsterløg
Det er tid at lægge blomsterløg, de kan lægges helt til man ikke kan komme i jorden på grund af frost,lægger man løg i græsplænen ville jeg begrænse det til krokus, erantis,dorothealilje og vintergæk da disse blomstre tidligt og græsplænen kan godt vente med at blive slået til disse er afblomstret.

Græsplænen

Der er stadig godt gang i græsset
Græsset bliver ved med at gro sålænge jordtemperaturen er over 5 grader, klippehøjden skal sættes op til 3-4 cm. Tidspunktet er også ideel til anlæggelse af ny græsplæne, også udlægning af rullegræs kan foretages, men få nu det rigtige, det der er sået på lerjord, ellers vil du til sommer måske få besøg af gåsebiller, gåsebiller foretrækker græsplæner anlagt på sandjord, forøvrigt holder lerjorden bedre på fugtigheden.

Køkkenhaven

Der er ikke så meget tilbage i køkkenhaven
men der er lidt der skal tjekkes
Gulerødderne det er tid nu til at tage vintergulerødderne op. Grav dem op med en greb skær eller bræk toppen af. Læg dem i fugtigt sand eller en flamingotønde.
Porre Vintersorterne kan blive stående i jorden, når frosten rigtig sætter ind, beskyttes de med et lag halm lagt langs siderne, det øverste af toppen skal være fri, så kan man bedre finde dem igen. Over det hele lægges et bærnet eller fiberdug.
Pastinak er fuld vinterhårfør og kan derfor blive i jorden, men for at få fat i dem i vinterkulden, kan de beskyttes som porre.
Persillerod Er først færdigudviklet i oktober, så der kan de høstes, de skal opbevares som gulerødder.
Knoldselleri tåler let nattefrost men inden det bliver rigtig vinter skal de tages op, toppen skal fjernes og de opbevares som gulerødder.
Rosenkål kan høstes hele vinteren, tag de nederste hoveder på stænglen først, rosenkål vokser sålænge temperaturen ligger over 5-6 grader. Når de har fået lidt frost smager de faktisk bedre.
det var vist de vigtigste køkkenurter, selvfølgelig er der mange der også har andre, bl. hvidkål,rødkål, men det kan jo ikke være her altsammen.

Beskæring
Hyldebærtræer skal beskæres nu de grene der har båret frugt i år skal skæres af ved basis, det vil sige det er skudt ud i sommer, og har båret frugt. Skal du købe nye træer, så vælg de storfrugtede. Er du heldig at have et par hyldetræer, ja man skal helst have 2 forskellige sorter for at få en god bestøvning, har du en lille have er det sikkert også nok med eet, der findes sikkert andre der har hyld, så bestøvning er ikke det store problem, det er da skønt med nogle flasker rigtig hyldebærsaft.
Beskæring af frugttræer er et helt kapitel for sig selv, og der vil jeg anbefale dig at låne en bog på biblioteket eller købe en, men den generelle tommelfingerregel er at kernefrugt pære og æbletræer skal foretages sent vinter, medens stenfrugttræer blomme, fersken, kirsebær, abrikos skal beskæres medens det er i vækst, og beskæres bedst lige efter at frugthøsten er sluttet.

Drivhuset

Gem lidt
…purløg, persille grav et par blokke op og sæt dem i drivhuset, så du kan hente “det grønne drys” ind en stor del af vinteren, jeg kan også anbefale at fryse persille i plastikposer, du piller stilkene af så kun toppen er tilbage og pakker det i portionsposer efter det er skyllet og dryppet af, når du så skal bruge det tager du blot en pose i fryseren og “knuser” persillen medens den er i posen og frossen så er persillen klar til at komme i maden.
Krysantemum som endnu ikke er blomstret færdig ude kan sættes ind i drivhuset og du kan der langt hen på efteråret hente en buket ind.
Når frosten har meldt sig vil blade af fersken, vindrue, figen, abrikos falde af, disse og andre planterester skal fjernes fra drivhuset.

Tips

Blomsterløg i spande
jeg har købt en protion “murespande” i byggemarkedet, fyldt dem 3/4 med jord og deri lagt mine tulipanløg og liljer, gravet dem ned forskellige steder, når de så er afblomstret kan jeg tage dem op og sætte dem til færdigdrivning et passende sted, så er jeg fri for at se på de halvkedelige blade, husk at bore 4-6 huller rundt i kanten ved bunden, så overskydende vand kan komme ud
Når de er afblomstret om foråret i maj, kan jeg bruge hullerne hvor løgspandene har stået til at plante mine opstammede Fuchsia, Datura, Abutilon o.s.v.

Comments are closed.