Klematis

Clematis

Dyrkning af Clematis i potter og krukker

Hvorfor dyrke clematis i potter og krukker ?
Det vil være et naturligt valg, hvis man kun har en meget lille have, en gårdhave, en terrasse eller en altan. Men har man en vinterhave eller havestue kan man få clematis i blomst to måneder tidligere end de udplantede i haven. Desuden kan de bruges til. udsmykning af trapper, repos’er, siddepladser, gange og indgangspartier.

Valg af klematis
Clematis deles op i 3 grupper efter deres blomstring.
Sorter af alle 3 grupper kan anvendes:
Gruppe 1 blomstring april/maj
C. macropetala og alpina (ikke montana)
Gruppe 2 blomstring maj/juni
alle sorter/arter
Gruppe 3 blomstring juli og fremefter
alle sorter/arter

Valg af potter og krukker
Lerpotter og keramikpotter. Træfade eller -tønder. Plasticpotter kan anvendes for en periode, men benyt terracottafarvede, helst ikke sorte. Diameter mindst 30 cm. Hvis man benytter meget store potter, kan det være nødvendigt at plante dem til på stedet. – Man kan også benytte ampler.

Plantning
Læg potteskår over drænhullerne, herefter et lag lecanødder og derpå jordblandingen, som skal have en grov struktur for ikke at klaske sammen efter kort tid: grov, kalket spagnum, gerne blandet op med lecanødder, grus, kornpost og en håndfuld NPK-gødning. Yderligere kan plantehullet beriges med en håndfuld ben- og fjermel. Plant dybt og bred rødderne ud i hullet. Vand godt til. Plant evt. et par sommerblomster eller lave stauder, som. f.eks. klokkeblomster. Øverst kan lægges et lag leca eller dækbark.

Opbinding
Tilvæksten skal bindes op til plantepinde eller espalieret på mur/væg ved dyrkning på f eks. altan. Der findes mange fantasifulde stativer af plastik, træ og metal, men en simpel opsats består af 3 stokke, enten tonkinstokke eller plastikstokke, som sættes op i wigwam-facon. Bind nu tilvæksten op så vandret som muligt som en vindeltrappe. Bind ret løst, så bindematerialet ikke snærer rankerne. Nye skud kan nippes et par gange for at tilsikre en busket og dermed blomsterrig plante.

Vinteropbevaring
Potter og krukker bør ikke stå ude om vinteren. Opbevar dem i drivhus, i garage, carport eller udhus. Hvis man kun har en altan, kan man sætte dem så tæt på muren som muligt og dække dem med aviser eller sække og herover plastik eller en vintermåtte. Potterne må gerne få lidt frost, men de må ikke være våde!

Forårsklargøring/beskæring
Ved gruppe 1 og 2: fjern visne blade og løsn stænglerne fra stokkene/espalieret. Bind stænglerne op ad stokkene som anvist ovenfor eller bind dem til espalieret så vandret som muligt.
Ved gruppe 3: skær alle stængler ned til 10 cm over jorden. Erstat de øverste 5-10 cm jord med frisk, gødet og kalket jord som anført ovenfor. – Vand grundigt og nyd det rige blomsterflor forår og sommer! – Husk at binde nye skud fast.
God fornøjelse!!

Comments are closed.